MukaSurat

Wednesday, January 24, 2018

Pemasaran versus Jualan version 1

MARKETING & SALES
=====================
Apa kerja Marketing
Apa kerja Sales
=====================
Marketing
1. Pasang banner ini kerja marketing.
2. Bagi flyers ini kerja marketing.
3. Buat website ini kerja marketing.
4. Hantar surat offer, ini kerja marketing.
5. Minum kopi / bernetworking ini kerja marketing.
.
Sales
1. Negosiasi harga itu kerja sales.
2. Siapkan quotation itu kerja sales
3. Jumpa pelanggan itu kerja sales.
4. Close pelanggan itu kerja sales.
5. Kekalkan pelanggan itu kerja sales.
.
Jadi mulai sekarang sila asingkan kerja
marketing dan sales.
Secara mudahnya nak faham.
Aktiviti Marketing adalah aktiviti membakar duit.
Aktiviti sales adalah aktiviti duit masuk.

NOTA : #tukangfikirtukangtukar


Friday, February 03, 2017

Assalam..

Rindu saya?
Saya masih ada dan semakin pulih dari kecedaraan Emas dan Skim yang sangat2 menyakitkan...
Saya akan bangkit 2018...

Kini masih lagi menguatkan minda dan daya..
Saya akan mula pos semula produk emas yang semakin digilai.

Hubungi saya di talian yang masih sama...

Wassalam
011-3211 5000

Monday, May 23, 2016

ASB VS EMAS

Ramai yang rasa ASB SAHAM, senangkata DUIT lagi untung dari EMAS.

Sedangkan apa-apa yang berkaitan dengan simpanan duit ini tak akan lari dari inflasi dan kehilangan nilai matawang itu sendiri.

Wang @ RM nilainya semakin menurun.

Ramai tak tahu EMAS adalah simpanan terbaik dan sangat bagus untuk long term investment.

Duit adalah equity, emas adalah aset. Equity dicairkan maka nilainya akan berkurangan.

Tetapi aset bila dicairkan nilainya tidak akan berkurangan.

Contohnya, ada duit dalam ASB, kita withdraw. Dividend kita tahun tu mesti akan kurang.

Tetapi kalau ada emas, kita pajak. Nilai emas tu tetap sama, kalau 1kg maka kekal 1kg la, tak kurang pun walau kita dapat duit dari pajakan tu.

Sama mcm tanah dan rumah, kita pajak untuk dapatkan modal berniaga. Dapat duit dari bank tetapi nilai rumah dan tanah kita tu tak susut pun. Malah jika berlaku penambahan infrastructure dan facilities di kawasan perumahan kita tu, secara automatic harga rumah kita tu akan bertambah. 👍✅

Emas 👍
Hartanah 👍
Rumah 👍

Sangat sesuai di jadikan aset atau simpanan sebab nilainya  tak susut.

Gold is money💰💰💰
Everything else is credit 💳💳💳

1 gram 1 bulan 1 keluarga

Sunday, June 29, 2014

Cincin Kanak Saiz 4-7

Segera dapatkan cincin kanak2 dari saiz 4-7 sehingga stok kehabisan. Dspatkan harga promosi dan diskaun bagi 5 pelanggan pertama sahaja...

Monday, November 18, 2013

SOP Ringkas Pembukaan Kedai Emas

Kopipes dari Konsultan berpenglaman - rakan baik saya.. Kita huraikan:

1. Pemilihan Tempat – ianya sangat2 penting lagi utama, study lokasi bagi tujuan kenalpasti trafik pelanggan, jenis pelanggan n keselamatan kedai/pekerja.


2. Produk – yang ini zaman sekarang tak perlu risau sangat, coz kita dah kenal pembekal barang kemas y berkualiti n murah. kalo beli drpd pembekal y betul, dah boleh jual pada harga giler (kalah kedai mata sepet) tanpa kos upah.


3. Alarm – otak anda perlu jadi otak pencuri jika mahu mengenalpasti zone alarm y penting. alarm perlu diselaraskan terus dengan mobilephone bagi tujuan alert. 


4. Peti Besi – jangan silap pemilihan petibesi. Tambahkan timelock. Branded bukanlah bermaksud ianya pasti bagus. Jangan lupa ambilkira saiz tray barang kemas.

5. Kabinet Display – pemilihan cermin kaca y betul.

6. Point of Sales – system yang mengawalselia aktiviti jual beli, inventori keluar masuk, akaun, laporan2, dll. Selaraskan supaya boleh dipantau secara online ontime melalui internet dari mana2. (yang ini boleh didapati dari saya)

7. Densimeter & acid test – peralatan y perlu bagi menguji ketulenan emas. Namun, pengalaman akan membuatkan mesin ni jarang digunakan (dah expert).

8. Cleaning Service – ni boleh dijadikan side income.

9. SOP Cara Kerja – pekerja perlu diajar SOP buka tutup kedai, POS, stock, filing, dll.

10. Waktu Operasi – buat case study bagi memastikan waktu y paling efisien di kawasan itu untuk buka kedai.

11. Emas Display – seperti kedai2 emass sedia ada, semua emas display adalah emas fake.

12. Interior Design – tidak perlu membazir dalam pemilihan interior design kedai, jangan lupa berbincang secara terus dengan pihak insuran. Jgn teruskan renovation tanpa merujuk design kpd pihak insuran.

13. Renovation – pemilihan contractor yang betul, kerna ini antara kos terbesar selepas barang kemas.

14. CCTV – sambungkan CCTV secara online internet, boleh diawasi anytime n anywhere selagi punya internet.

15. Insurans – terserah kepada empunya kedai.

16. Nak pakai pengawal keselamatan pastikan yang sah warganegara dan diambil dr syarikat berpengalaman



Penambahbaikan amat dialu2kan...

Terima kasih pada yang sudi sharing.
LIKE jika suka, SHARE jika manfaat, KOMEN jika anda NAK JOIN GROUP INI!
5kg SEBULAN!